ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNİN ETİK İLKELERİ, İTİBARI VE TEMEL DEĞERLERİNİ İHTİVA EDEN KİTAP OKUNARAK DEĞERLENDİRİLDİ

ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNİN ETİK İLKELERİ, İTİBARI VE TEMEL DEĞERLERİNİ İHTİVA EDEN KİTAP OKUNARAK DEĞERLENDİRİLDİ

    KTS kapsamında Öğretmenler ve Eğitim Yöneticileri Alanı Mayıs ayı etkinliği olarak ‘‘Öğretmenlik mesleğinin etik ilkeleri, itibarı ve temel değerlerini (sevgi, şefkat, merhamet, saygı, heyecan, azim, kararlılık, sabır, sebat, fedakârlık…) ihtiva eden bir kitap okunarak’’ değerlendirildi.

25.05.2023 112

Doğan CÜCELOĞLU’nun ''Öğretmen Olmak, Bir Cana Dokunmak '' Kitabı okunarak okulumuz öğretmenleri tarafından değerlendirildi. Kitapta Eğitim ve öğretmenlik birçok yönüyle ele alınmıştır. Her alt başlık Türkiye'nin değerli bir yerinde yapılıyor ve yine aynı şekilde kendini eğitime adamış değerli kişilere ithaf ediliyor. Konular ele alınırken eğitim ve psikoloji ile ilgili ülkece ve dünyaca kendini ispatlamış insanların görüşlerine de yer veriliyor. Eğitim camiasında yer alan örneklerle düşünceler destekleniyor.

     Öğretmen olmak sadece mevzuata bağlı olmak değil, öğretmenlik mesleğini içselleştirip yaşamın her alanında, herkese esin kaynağı olabilmektir. Doğan Cüceloğlu ve İrfan Erdoğan’ın öğretmenliğe yükledikleri anlam adına yaptıkları sohbetlerden derlenen bu kitapta, genel olarak “öğretmenlik yapmak” ve “öğretmen olmak” arasındaki ince çizgiden bahsedilmiştir. Günümüzde öğretmene yüklenen anlamın anlamsızlığını dile getirdikleri bu eserde bir öğretmenin nasıl olması gerektiğine dair bütün noktalar net bir şekilde belirlenmiş olup öğretmen adayları için de güzel bir kılavuz niteliği taşımaktadır.

 

     Van depreminde hayatını kaybeden öğretmenler ile başlayan sohbet öğrenci öğretmen ilişkilerine, öğretmenlerin özgürlüklerine, öğretmenler odası kültürüne kadar uzanıyor. Temel çıkış noktası "öğretmenlik yapmak" ile "öğretmen olmak" arasındaki fark. Acaba yalnızca öğretmenlik mi yapıyoruz ya da öğretmen olmayı başarabildik mi? Bir öğrenciye adıyla hitap etmenin bile bir köprü kurmaya yetebileceğini biliyor muyuz? Öğretmenlerimiz kitapta beğendi bölümleri paylaşarak fikir alış-verişinde bulundular.

     Öğretmenlik yapmayı aşıp öğretmen olmak gerekir.  Öğretmen olmak, mevzuatın ötesinde bir varlık sergilemektir. Öğrencilere hizmet etmek demek, aydınlık bir gelecek için insanlığa hizmet etmek demektir.  Öğretmenlikle ilgili samimi sohbetlerin yer aldığı bir kitap diyebiliriz. Başta meslektaşlarımız olmak üzere okunmalı okutulmalı diye düşünüyoruz.

    Öğretmen bir çocuk için ideal insan olarak gördüğü ve anne ve babasından sonra belki de en çok güvendiği ilk kişidir. Öğretmenin sadece öğrenciye bilgi verip onu yetiştirmesi değil aynı zamanda vermiş olduğu ahlak bilgisiyle de ve vatan millet sevgisiyle de hem kendisine hem ailesine hem de bütün yurda yararlı bir vatandaş yetiştirir.

Kısaca;

  • Kitabın konusu isminde olduğu gibi öğretmen olmak ve öğrencilere kılavuz olmaktır.
  • Kitap farklı bölümlerden oluşmakta ve öğretmenlerin adeta öğrencileri önce bir tohum gibi toprağı ekip onları güzelce büyütmeleri anlatılmaktadır.
  • Öğretmen denildiğinde sadece okuldaki öğretmen değil ama yerinde zamanında anne ve babanın da görevleri bu kitapta yer almaktadır.

Etkinliğe katılan tüm öğretmenlerimize teşekkür ederiz.

25-05-202325-05-202325-05-202325-05-202325-05-202325-05-202325-05-202325-05-202325-05-202325-05-2023