KTS ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA İMAM HATİP ORTAOKULU SON SINIF ÖĞRENCİLERİNE GENEL VE MESLEKİ LİSE, ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ SON SINIF ÖĞRENCİLERİNE DE ÜNİVERSİTE VE BÖLÜMLERİ TANITIMI YAPILDI

KTS ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA İMAM HATİP ORTAOKULU SON SINIF ÖĞRENCİLERİNE GENEL VE MESLEKİ LİSE, ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ SON SINIF ÖĞRENCİLERİNE DE ÜNİVERSİTE VE BÖLÜMLERİ TANITIMI YAPILDI

Din Öğretimi Genel Müdürlüğü KTS kapsamı Mayıs ayı Öğrenci Meslekî Gelişim Alanı etkinliği olarak imam hatip ortaokul son sınıf öğrencilerine, genel ve mesleki liseler tanıtıldı. Anadolu imam hatip liseleri son sınıf öğrencilerine de üniversite ve bölümleri hakkında bilgiler verildi.

31.05.2023 114

Okulumuz Rehber öğretmeni Buğra TEMEL tarafından okulumuz sekizinci sınıf öğrencilerine genel ve mesleki liseler tanıtıldı. Son sınıf öğrencilerimize Fen Liseleri, Anadolu Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri, Çok Programlı Anadolu Liseleri, Anadolu İmam Hatip Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri başta olmak üzere lise türleri anlatıldı. Merkezi yerleştirmeye dayalı ve mahalli yerleştirmeye dayalı lise türleri hakkında bilgiler verildi.

 

FEN LİSESİ NEDİR ?

 Fen liseleri, fen ve matematik alanlarındaki yetenekleri yüksek olan öğrencileri, matematik ve fen bilimleri alanında yüksek öğrenime hazırlar.

Matematik ve fen bilimleri alanlarında gereksinim duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine kaynaklık eder.

Öğrencileri araştırmaya yöneltmeyi, bilimsel ve teknolojik gelişmeler ile yeni buluşlara ilgi duyanların çalışacakları ortamı ve koşulları hazırlar.

Yeni teknolojileri kullanabilen, yeni bilgiler üretebilen ve projeler hazırlayabilen bireyler yetiştirir.

Öğrencilerin bilimsel araştırma yapmalarına, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izlemelerine yardımcı olacak şekilde yabancı dilde iyi yetişmelerini sağlar.

Birinci yabancı dili İngilizce olan fen liselerinde öğrenim süresi 4 (dört) yıldır.

Yatılı ve karma okullardır.

  

SOSYAL BİLİMLER LİSESİ NEDİR ?

 Sosyal Bilimler Lisesi'nin amaçları arasında; Sosyal Bilimler ve Edebiyat alanında ihtiyaç duyulan nitelikli bilim adamlarını yetiştirmek, zeka düzeyleri ile edebiyat ve sosyal bilimler alanlarındaki ilgi ve yetenekleri üst düzeyde olan öğrencileri bu alanda yüksek öğretime hazırlamak yer almaktadır.

Ayrıca amaçlarından biri de siyaset ve bürokrasiye kültürlü; devleti ve demokrasiyi iyi tanıyan, ona işlerlik kazandıracak elemanları yetiştirmektir.

Bir sınıftaki öğrenci sayısı ile 30'u geçemez.

Bu okullarda öğretim süresi 1 yılı hazırlık olmak üzere 5 yıldır.

Sosyal Bilimler Liseleri üniversite yerleştirme sınavları konusunda istatistikleri oldukça yüksektir.

 

ANADOLU LİSESİ NEDİR ?

 Anadolu Lisesi'nin amaçları; öğrencilerin ilgi, yetenek ve başarılarına göre yüksek öğretim programlarına hazırlanmalarını, yabancı dili, dünyadaki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilecek düzeyde öğrenmelerini sağlamaktır.

Öğrenim süreleri 4 yıldır.

Köklü Anadolu Liseleri'nin ortak sınav puanları ortalama 450-500 arasında olup mezunların üniversitelere yerleşme oranı yüksektir.

Ancak genel liselerin Anadolu Lisesi olmasıyla yeni Anadolu Liseleri'nin ortak sınav taban puanı oldukça düşük olmaktadır.

 

MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ NEDİR ?

 Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren 22 okul türünün öğrenim süreleri ile yetkilerinde herhangi bir değişiklik yapılmaksızın, 'Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' ile 'Çok programlı Anadolu Lisesi' adı altında yeniden yapılandırılmıştır.

Bünyesinde Bulunan Okullar:

 ·         Anadolu Sağlık Meslek Liseleri

·         Ticaret Meslek Liseleri

·         Turizm Meslek Liseleri

·         Kız Teknik ve Meslek Liseleri

·         Teknik ve Endüstri Meslek Liseleri

·         Tarım Meslek Liseleri

·         Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri

·         Spor Liseleri

 

Bu okullarda öğrencilere, orta öğretim düzeyinde ortak bir genel kültür kazandırmayı amaçlayan genel kültür dersleri ile birlikte endüstriyel teknik alanlarda mesleki formasyon verilmesini ve en az bir yabancı dil öğretilmesini amaçlayan, öğrencileri hem hayata, hem de yüksek öğrenime hazırlayan programlar uygulanmaktadır.

Anadolu teknik meslek liselerinin öğretim süresi 4 yıldır.

Bu okulu bitiren öğrencilere ustalık belgesinin yetki ve sorumluluklarına sahip İŞ YERİ AÇMA BELGESİ verilir, ayrıca TEKNİSYEN unvanı ile istihdam edilirler.

 

Anadolu Ticaret Meslek Liseleri

 Kamu ve özel sektörün muhasebe ve finansman, pazarlama ve perakende, büro yönetimi ve sekreterlik, bilişim teknolojileri alanlarında ihtiyaç duyduğu, yabancı dil bilir, nitelikli elemanları yetiştiren, öğrencileri hem mesleğe hem de yüksek öğrenime hazırlayan ilköğretim okulu üzerine dört yıl eğitim süreli meslek liseleridir.

Mezunları sınavsız olarak alanlarında meslek yüksek okulu programlarına girebilmektedirler.

 

Anadolu Kız Meslek Liseleri

 İlköğretim okulu üzerine, bazı derslerin öğretimini yabancı dille yapan, öğretim yılı bir yıl hazırlık sınıfından sonra dört yıl olan ve mesleğe yönelik teknik elemanların yetiştirildiği okullardır.

Çeşitli meslek alanlarına yönelik 21 alan/bölümde faaliyet göstermektedir. Eğitim İngilizce ve Almanca dillerinden biriyle yapılmaktadır.

Bu okullardan teknisyen ünvanı ile mezun olanlar, alanları ile ilgili iş yerlerinde çalışabilecekleri gibi, isterlerse yükseköğretim kurumlarına da devam edebilirler.

 

Sağlık Meslek Liseleri

 Sağlık Bakanlığı'na bağlı kamu ve özel yataklı/yataksız sağlık kurum ve kuruluşlarına ara eleman yetiştirmek üzere açılan okullardır.

Türk Millî Eğitiminin genel sağlık alanının özel amaçları doğrultusunda, ortaöğretim seviyesinde genel kültür, sağlık alanıyla ilgili temel bilim, her alan/dala özel mesleki yeterlilik kazandıran, öğrencileri hayata, sağlık alanına ve yükseköğrenime hazırlayan, yabancı dil olarak İngilizce öğretilmesini amaçlayan programlar uygulanmakta olup, 'Anadolu' programlarında İngilizce dersi ağırlıklı olarak verilir.

Yapılan değişikliklere göre, sağlık meslek liselerinin bazı programlarına yeni öğrenci kaydedilmeyecek ve böylelikle lise mezunlarının ebe ya da hemşire unvanını kazanması mümkün olmayacak.

Yeni Ünvanlar: Sağlık meslek lisesi mezunlarının kazanacağı ünvanlarda da değişiklik yapıldı. Buna göre, sağlık meslek liselerinden sadece 'Hemşire Yardımcısı', 'Ebe Yardımcısı', 'Sağlık Bakım Teknisyeni' ünvanları ile mezun olunabilecek.

Bu ünvanlarla mezun olacakların gören tanımları şu şekilde olacak:

Hemşire yardımcısı; sağlık meslek liselerinin hemşire yardımcılığı programından mezun olup hemşire nezaretinde yardımcı olarak çalışan, ayrıca hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık  teknisyenidir.

Ebe yardımcısı; sağlık meslek liselerinin ebe yardımcılığı programından mezun olup ebelerin nezaretinde yardımcı olarak çalışan, ayrıca hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık teknisyenidir.

Sağlık bakım teknisyeni; sağlık meslek liselerinin sağlık bakım teknisyenliği programından mezun olup en az tekniker düzeyindeki sağlık meslek mensuplarının nezaretinde yardımcı olarak çalışan, ayrıca hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık meslek mensubudur.

 

Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri

 Turizm ve bunun temel alt yapısını oluşturan konaklama sektörünün ihtiyaç duyduğu yabancı dil bilir nitelikli elemanları yetiştiren okullardır.

Öğretim süresi 4 yıldır.

Bu okullarda; Resepsiyon,

Servis, Mutfak, Kat Hizmetleri,

Seyahat Acenteciliği bölümleri bulunmaktadır.

Bu okullarda öğrenim gören öğrenciler her yıl Ekim-Mart ayları arasında teorik ve uygulamalı eğitimlerini okulda; Nisan-Eylül ayları arasında uygulamalı eğitimlerini bu alanda faaliyet gösteren otellerde veya diğer turistik tesislerde yapmaktadırlar.

Mezunlar sınavsız olarak alanlarındaki meslek yüksek okul programlarına girebileceklerdir.

Bilgisayar ve yabancı dil bilen nitelikli meslek elemanı olarak yetişen öğrenciler, geniş iş imkanına sahiptirler.

 

Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri

 Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri, yetenekli olan öğrencilerin yaratıcı, yapıcı ve yorum yeteneklerini geliştirmek, öğrencileri yetenekleri doğrultusunda araştırıcı ve geliştirici çalışmalara yöneltmektir.

Sınıflardaki öğrenci sayısı kesinlikle 24 kişinin üzerine çıkamaz.

Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri'nde Fonetik (Müzik), Plastik Sanatlar (Resim, Heykel), Drama (Sahne ve Görüntü) sanatları bölümleri vardır.

Bu okullara yetenek sınavı ile öğrenci alınmaktadır.

 

Anadolu Spor Liseleri

 Spor liseleri; beden eğitimi ve sporla ilgili yüksek öğretim kurumlarının bulunduğu; spor lisesi programlarının uygulanabileceği kapalı spor salonu, futbol sahası ve benzeri spor alanları ile yeterli spor araç-gereci bulunan, fizikî alt yapısı uygun olan okullardır.

Yatılı, gündüzlü ve karma eğitim yapan liselerdir.

Bir sınıftaki öğrenci sayısı ise 24'ü geçemez.

Yüksek Öğrenim Kurumları (kendi alanlarında), seçecekleri fakültelere girişlerde spor liselerinin ilgili bölümlerinden mezun öğrencilere ek başarı puanı vermektedir.

Bu okullara yetenek sınavı ile öğrenci alınmaktadır.

 

Çok Programlı Liseler

 Bazı yerleşim birimlerinde genellikle il dışı merkezlerde birden çok okul programının birlikte bir okulda yer almasıyla oluşan okullardır.

Çok programlı liselerde 4 ana program bulunmaktadır. Anadolu Meslek Programı

Anadolu Teknik Programı Anadolu Lisesi

Anadolu İmam Hatip Lisesi programları yer almaktadır. Bu programların alt dalları ve bölümler vardır.

İlköğretim üzerine öğrenim süresi 4 yıl olan ve öğrencilere, çeşitli meslek alanlarında endüstrinin ve hizmet sektörlerinin ihtiyaç duyduğu mesleki formasyon verilmek suretiyle öğrencileri iş alanlarına ve yüksek öğretime hazırlayan programların uygulandığı mesleki ve teknik okullarıdır.

Bu okullardan mezun olanlar, alanları ile ilgili iş yerlerinde çalışabilecekleri gibi, kendi iş yerlerini açabilirler, yüksek öğrenim kurumlarına da devam edebilirler.

Mezun olan öğrencilere eğitimini gördükleri program türüne ait diploma verilmekte ve alanlarının devamı niteliğindeki yüksek öğretim kurumlarını tercih etmelerinde halinde de ek puan verilmektedir.

 Anadolu İmam Hatip Liseleri

 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 32'nci maddesi hükmü gereği, İmamlık, Hatiplik ve Kur'an Kursu Öğreticiliği konularında görevli elemanları yetiştirmek üzere Milli Eğitim Bakanlığı'nca açılan ortaöğretim sistemi içinde yer alan, hem mesleğe hem de yükseköğretime hazırlayan ortaöğretim kurumlarıdır.

Öğretim süresi 4 yıldır.

Anadolu İmam-Hatip Liselerinden mezun olanlar, üniversite sınavı sonucuna göre hem kendi alanlarında, hem de diğer alanlardaki kazandıkları yükseköğretim programlarına devam edebilmekte, İlahiyat Fakülteleri ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümlerini tercih edenlerde ek puan alabilmektedirler

31-05-202331-05-202331-05-202331-05-202331-05-202331-05-202331-05-202331-05-202331-05-202331-05-202331-05-2023