DİN ÖĞRETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KTS PROGRAMI KAPSAMINDA ŞUBAT AYI ETKİNLİĞİ OLARAK GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI VE KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KONULU SEMİNER DÜZENLENDİ

DİN ÖĞRETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KTS PROGRAMI KAPSAMINDA ŞUBAT AYI ETKİNLİĞİ OLARAK GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI VE KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KONULU SEMİNER DÜZENLENDİ

     Kts kapsamında Öğretmenler ve Eğitim Yöneticileri Alanı Şubat Ayı etkinliği olarak okulumuz Bilişim Teknolojileri öğretmeni Hakan ÇIRAGÖZ tarafından,  öğretmen ve idarecilerimize ‘‘Güvenli internet kullanımı ve kişisel verilerin korunması’’yla ilgili seminer düzenlendi.

03.04.2023 125

İnternet kullanıcıları arasında sayıları gittikçe artan çocuklar çevrimiçi ortamları kullanırken birtakım risk ve tehditlere maruz kalmaktadırlar. Bu tehditlerden biri internetteki şiddet olarak adlandırılan sanal zorbalıktır.

     Bu çalışmada, öğretmenlerin sanal zorbalık hakkındaki düşüncelerini belirlemek  ve öğrencilerini sıkıntılı internet sitelerine karşı hazırlıklı hale getirmek için  bilinçli  hareketlerle  deneyimlerini ve internetle ilgili sahip oldukları bilgi ve becerilerin sanal zorbalıkla ilgili görüşlerini dile getirmelidirler.

Bu amaçla okulumuz öğretmenlerine bu konuyla ilgili sunum yapılıp bilgilendirilmeleri sağlanmıştır.

Seminerde vurgulanan bazı konular ise şöyle gerçekleşti.

Kişisel veri sahipleri olarak Anayasanın 6698 sayılı "Kişisel Verilerin Korunması Kanunu" artık yasallaşmıştır. Bu Kanuna göre sahip olduğumuz haklardan bazıları şunlardır:

 

İnternet Güvenli mi?

Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde internet güvenli olduğunu söylemek doğru değildir! Hiç kimse internet ortamında %100 güvenlik garantisi veremez. İnternet kullanıcısı kendi üzerine düşen sorumlulukları yerine getirirse, interneti belli bir düzeyde güvenli hale getirebilir. Peki, nedir bu sorumluluklar:

·         Antivirüs ve firewall programı kullanmak, İşletim Sistemimizi güncel tutmak,

·         Neyi nerede aradığımıza dikkat etmek,

·         Kablosuz ağımızın şifresini paylaşmamak ve herkese açık şekilde bırakmamak, şifre güvenliğine dikkat etmek,

·         İnternet üzerinden alışveriş yapıyorsak sanal kredi kartı kullanmayı tercih etmek,

·         Şüpheli linkleri ve e-mailleri açmamak, tıklamamak, 

·         Çok kişinin kullandığı bilgisayarda, bankacılık işlemlerini zorunlu olmadıkça yapmamak, İnternet Bankacılığı ve çevrimiçi alışverişte dikkatli olmak

·         Üyelik istenen sitelerde kişisel bilgilerin tamamını vermemek, Kimlik Hırsızlığı ve Dolandırıcılığa maruz kalmamak

·         Sosyal paylaşım sitelerinde kişisel gizlilik, mahremiyet ve paylaşım konularında ölçüler ve sınırlar belirlemek, Sosyal Ağ Güvenliğine dikkate etmek

·         Kişisel verilerinizin işlenip işlenmediğini öğrenme.

·         Kişisel verileriniz işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme.

·         Kişisel verilerinizin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme.

·         Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme.

·         İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme.

·         Kişisel verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğraması halinde, zararın giderilmesini talep etme haklarına sahipsiniz.

·         İnternet ortamında sizi rahatsız eden şeylerle (kişilerin küfürlü ve argo konuşmaları, hakaretler, uygunsuz teklifler ya da zararlı sitelerle) karşılaştığınızda ailenize, öğretmenlerinize ya da İhbarweb'e (www.ihbarweb.org.tr) şikayet edebilirsiniz.

 

 10 Maddede Güvenli İnternet Kullanımı:

1. Kişisel Bilgileri Profesyonel ve Sınırlı Tutun

2. Gizlilik Ayarlarınızı Açık Tutun

3. Gördüğünüz Her Linke Tıklamayın  

4. İnternet Bağlantınızın Güvenli Olduğundan Emin Olun  

5. Ne İndirdiğinize Dikkat Edin  

6. Güçlü Şifreleri Seçin  

7. Güvenli Sitelerden Satın Alım Yapın  

8. Ne Yazdığınıza Dikkat Edin  

9. Kiminle Tanıştığınıza Dikkat Edin  

10. Virüs Koruma Programınızı Güncel Tutun


03-04-202303-04-202303-04-202303-04-202303-04-202303-04-202303-04-202303-04-2023